На фона на партийните спорове в Германия генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подкрепи идеята за оборудване на Бундесвера с въоръжени безпилотни летателни апарати, съобщава Der Spiegel.

Според него това ще гарантира безопасността на войниците на военни мисии в чужбина и ще намали броя на пилотите, които рискуват живота си. Противниците на идеята, отбелязва вестникът, вярват, че с приемането на бойни безпилотни летателни апарати в Германия „вътрешният праг за участие във военни операции ще намалее.

Според Der Spiegel НАТО разглежда въоръжените безпилотни летателни апарати като важен фактор за защита на войниците в бойните операции. „Тези безпилотни летателни апарати ще могат да подкрепят нашите войски на земята и например да намалят броя на пилотите, които застрашаваме“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според него наскоро бойни дронове се използват от германските партньори по НАТО, например в Ирак и Сирия за борба с терористичната „Ислямска държава“*. „Тук става дума преди всичко за защита на живота на войниците“, казва Столтенберг.

По въпроса за оборудването на Бундесвера с бойни безпилотни летателни апарати избухна спор в немското федерално правителство. Мненията се разделиха относно необходимостта от оборудване на новите безпилотни самолети Heron TP с оръжия. Според Der Spiegel председателят на СДПГ Норберт Валтер-Борянс и ръководителят на фракцията на СДПГ в Бундестага Ролф Мютцених настояват за допълнително обсъждане на въпроса и по този начин замразяват процеса на оборудване на Бундесвера с бойни безпилотни летателни апарати.

Това предизвика възмущение сред ХДС и ХСС, които са коалиционни партньори на социалдемократите. Раздразнението, съобщава вестникът, възникна и при партньорите на Германия в НАТО.

Противниците на бойните безпилотни летателни апарати твърдят, че „вътрешният праг“ за използването на такива безпилотни летателни апарати е по-нисък, отколкото за използването на пилотирани изтребители, тъй като в този случай пилотите не се излагат на опасност. В момента Бундесверът използва безпилотни летателни апарати само за разузнавателни цели, например в Афганистан или Мали, съобщава Der Spiegel.

Според Der Spiegel, освен САЩ, сред германските партньори в НАТО бойните безпилотни летателни апарати вече са на въоръжение във Франция, Италия, Полша и Турция. Освен това такива дронове се произвеждат в Русия и Китай, които от своя страна ги изнасят в други страни.
Столтенберг отбеляза, че бойните безпилотни летателни апарати се използват в конфликти от десетилетия.

 „Важно е да се отбележи, че когато използваме въоръжени безпилотни летателни апарати, това се подчинява на строги правила и в съответствие с международното право, каза той. 

- Тези, които ги използват, винаги носят отговорност за това, а не оръжията или компютрите.“ Но конкретното решение за въоръжаване на немските безпилотни летателни апарати, разбира се, е вътрешен въпрос на Германия, подчерта генералният секретар на НАТО.

Във вторник министърът на отбраната на ФРГ Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС) обвини социалдемократите в малодушие, съобщава Der Spiegel. Тя заяви, че уважава аргументите срещу бойните безпилотни летателни апарати.

Тя не уважава факта, че след осем години интензивни дискусии социалдемократите казват, че все още не са приключили и че е необходимо дискусията да продължи. „Това е просто страхливо. И затова много бих искала СДПГ отчетливо и ясно да каже какво иска или какво не иска“, смята Крамп-Каренбауер.