Хакери удариха най-големият нефтопропровод в САЩ, принуждавайки оператора на системата да блокира дейността на тръбата с дължина 5500 мили, в опит да ограничи изтичането на информация.

Нефтопроводът е отговорен за 45% от енергийните доставки по Източното крайбрежие на САЩ.

Пред БНТ журналистът Симеон Гаспаров коментира, че ударът е много тежък не само за икономиката на страната, но и за здравето на хората.

"Оказа се, че вече има жена, починала вследствие на тази атака, тъй като не е могла да бъде пренесена от едно болнично заведение до друго и това е ускорило нейната смърт. Така че проблемът е наистина сериозен", коментира Гаспаров.

По думите му засега само се спекулира по въпроса кои са хакерите, но в интервю на разследващия журналист Майкъл Вайс за най-голямата обществена телевизия и медия в САЩ "Пъблик Броудкастинг" е споменато името на България. Според Вайс това е дело на руски кръгове, свързани с руското правителство.

По думите му два града във Флорида са платили откуп от над 1 милион долара, за да си получат обратно данните.

Според него гориво има, но има проблем с презапасяването и заради паниката сред обществото се е покачила цената на бензина и вече е над 3 долара.

"Също така се получават индикации на инфлация. Някои хранителни продукти са скочили за първи път от 2008 година", допълни журналистът.