Сръбският вицепремиер Зорана Михайлович призова всички страни от Западните Балкани да разработят стратегия за общо икономическо развитие.

Тя каза, че това също ще бъде една от темите, обсъдени с лидерите на Албания и Македония, Еди Рама и Зоран Заев, в началото на октомври в Белград.

Твърди се, че срещата е инициирана от президента на Сърбия Александър Вучич по темата за създаването на „малък Шенген“, пише tocka.com.
"Всяка от страните от Западните Балкани обаче е достатъчно малка, за да привлече глобални инвеститори, без които не е възможно да се осигури устойчив икономически растеж. Но заедно можем да бъдем по-конкурентоспособни, както към ЕС, така и към други световни пазари. показа се и случаят с откриването на нов завод на Фолксваген “, каза Михайлович.

„Това, което всеки от нас трябва да направи, е да се премахнат всички вътрешни митнически и гранични бариери при превоза на стоки и услуги между Сърбия, Албания и Македония. Можем да имаме и подкрепата на Транспортната общност, чиято централа от неотдавна е в Белград “, каза Михайлович.

Вицепремиерката, която е и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата, заяви, че би било чудесно, ако всички страни от Западните Балкани имат хармонизирани инфраструктурни политики.

„Може би първата стъпка в тази посока би могла да бъде създаването на регионална мрежа от зарядни устройства за електрически превозни средства, тъй като това е бъдеща технология, както и единна пътна такса по магистралите“, каза Михайлович според изявление от нейния кабинет.

Превод: БЛИЦ