„Нова победа за Сърбия: Косово не може да участва на „Евровизия“ като „самостоятелна държава“, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“, цитиран от Фокус. Европейската агенция за регулаторни органи (IBIU), с мнозинство, отказа да приеме Косово като отделна държава.


Изданието коментира, че това на практика слага точка на настоящите стремежи на Косово да участва на „Евровизия“ като самостоятелна държава.

Срещата, на която взе решение Косово да не бъде прието за пълноправен член на организацията, беше проведена в петък следобед в Осло, като там са присъствали представители на сръбската обществена телевизия РТС, които съобщават новината и които са с основна заслуга за решението на органа. „Членовете на EBU не приеха да се промени статута на Косово и то да стане пълноправен член. Повече гласове бяха против, отколкото за това предложение. Аргументите, които представи РТС, че Косово търси политически ползи от членството в EBU бяха уважени“, заяви Мики Михайлович, който е присъствал на заседанието от името на сръбската обществена телевизия.