Сърбия затегна мерките и забрани събирания с повече от 5 души в градове, където е регистрирано увеличение на заразените с коронавирус, предават световните осведомителни агенции.

След като успя да овладее първата вълна на зараза в началото на май, сега балканската държава регистрира второ увеличение на случаите. Тази седмица са потвърждавани по около 250 случая дневно в сравнение с около 50 или по-малко преди месец.

Новите огнища се появиха след отмяна на ограниченията и разрешаване провеждането на спортни събития и парламентарните избори през юни. След връщане към рутинните дейности преди около месец, три белградски болници отново са превърнати като здравни центрове за лечение на заразени с коронавирус.

Лекар от една от болниците коментира, че болничните легла се запълват много бързо от пациенти с коронавирус, предават световните осведомителни агенции.

Върнато е извънредното положение в четирите най-засегнати населени места: Крагуевац, Нови пазар, Тутин и Враня.

Днес правителството забрани събирания с повече от 5 души в тези градове, ако няма възможност за спазване на физическа дистанция от най-малко два метра.

Кафенетата и ресторантите ще работят от 07,00 часа до 20,00 часа, а спортните и развлекателни програми са забранени.
Според местни медии ситуацията е особено сериозна в Нови пазар и Тутин, където болниците буквално са препълнени от пациенти и изпитват недостиг на материали.

Тази информация е отхвърляна и описвана като "лъжи" от сръбския президент Александър Вучич.

От началото на епидемията в Сърбия на 6 март близо 15 000 са заразените с коронавирус и 280 са починали.

Разследващата мрежа Balkan Investigative Reporting Project обвинява сръбските власти в укриване на истинската информация за смъртността от коронавирус в Сърбия, включително и пациенти, които са с положителна проба за коронавирус.

Премиерът Ана Бърнабич отговори, че ако някой е с положителна проба за коронавирус, но бъде бъде блъснат и убит от автобус, те няма да го разглеждат като жертва на респираторното заболяване.