След обявяването на серийното производство на изтребителя пето поколение Су-57, до 2025 г. руските ВВС трябва да получат повече от 70 от тези самолети - самолетът започва интензивна промоция в чужбина.


Поради уникалните характеристики на Су-57, позволяващи му да работи ефективно както като изтребител, така и срещу военноморски цели, Алжир, Виетнам, Индия, Китай и Турция проявиха голям интерес към самолета, а наскоро стана известен още един потенциален купувач на руски самолети. Това е Мианмар.

Съобщението за евентуална продажба на руски изтребители в Индокитай се появи на фона на бързо развиващото се военно-техническо сътрудничество между двете страни. Основата на флота на военната авиация на Мианмар е съставена от руските леки изтребители МиГ-29, но програмата за модернизация на ВВС на страната предвижда появата на тежки изтребители.

През 2018 г. в Русия бяха закупени шест Су-30СМ. Възможностите на самолета от поколение 4+ обаче са недостатъчни поради модернизацията на въздушните флоти на съседни държави. Су-57, който се счита за най-перспективния изтребител до момента, е в състояние да запълни тази празнина.

Поради дългия обхват и хиперзвуковата ракета X-47M2 "Кинжал" изтребителят може да порази морски цели на разстояние над 4700 километра. За въздушен бой Су-57 е оборудван с една от малкото на света хиперзвукови ракети R-37M с боен обсег до 400 километра.

Той е и първият в света, който може да използва ракети въздух-въздух X-77 с фазиран масив в активна система за насочване. Дори маневрени самолети като американския F-22 и китайския J-10C не могат да ги избегнат.

От летищата в източната част на Мианмар Су-57 ще може да държи под контрол Япония, както и цяла Югоизточна Азия. Наистина, засега не се знае дали Русия ще доставя „Кинжал“ в чужбина.

Превод: В.Сергеев