Активистки на Pussy Riot разкриха подробности около днешната им акция по време на финалния мач от Световното по футбол. Както БЛИЦ писа, те се опитаха да пробият на терена и по този начин отново да привлекат внимание върху себе си.

Четирите участнички в Pussy Riot разкриха в мрежата, че са нарекли акцията си "милиционерът влиза в играта". По този начин те се надявали, че ще освободят някои "политически арестанти и ще протестират срещу задържанията по време на митинги". Основното им искане е не по-малко объркващо - "Да превърнем земния милиционер в небесен".Повечето от потребителите в интернет посрещнаха изявлението им, меко казано, хладно. Много от тях приеха това като неуместно и разкритикуваха активистките по най-груб начин.

ФИФА обикновено забранява да се показват подобни инциденти, затова и видеокамерите не излъчиха този "протест". Четирите жени бяха бързо хванати и арестувани. 

Да не се показват подобни случаи е доста добро решение, коментират футболните експерти. По думите им често се случва на терена да влязат хора с не добро психично здраве или просто хора, жадуващи да се прославят. Именно това се опитва да пресече ФИФА.

Световните медии отбелязват, че по отношение на руските активистки организаторите са реагирали светкавично и чисто. И четирите били моментално отстранени и отправени зад пределите на полето.

Превод БЛИЦ