12-те страни, участващи в Rammstein, обещаха да предоставят на Украйна около 100 танка Leopard, при условие че германското правителство "даде зелена светлина", съобщава УНИАН, позовавайки се на коментар на високопоставен украински служител.

Тези договорености, според източника на агенцията, са били постигнати по време на осмата среща на западните страни подкрепящи Украйна в американската военна база "Рамщайн" в Германия.

В частност, освен Полша и Финландия, които вече публично декларираха готовността си да предоставят на Украйна своите танкове, сега същото желание са изразили Испания, Холандия и Дания.

Military Watch: Германските танкове за Киев никога няма да стигнат до фронта

Украинският чиновник отбеляза, че въоръжените сили на Украйна имат нужда от западни танкове и поради факта, че запасите от съветски боеприпаси за съществуващите стари танкове са на изчерпване. Той нарече предаването на Leopard 2 на украинските въоръжени сили "изключително необходимо".

В същото време излезе информация, че Берлин няма да отлага отговора на официалното искане на Полша относно прехвърлянето на танкове Leopard 2 на Украйна.

Според Bloomberg правителството ще даде разрешение за реекспорт на танкове Leopard 2 още в сряда, 25 януари. Тази информация сподели пред изданието източник, запознат с въпроса за прехвърлянето на оборудване в Бундестага.

По-рано Великобритания направи "символичен жест" като прехвърли рота от своите танкове "Чалънджър-2", както и поддържащи машини.

Скоро Съединените щати може да направят същото, за да подтикнат германското правителство към конкретно решение. Според WSJ Белият дом може да обяви предоставянето на Abrams на Киев.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук