През изминалата седмица качеството на въздуха в Киев бе регистрирано като най-лошото в света. Повече от седмица пожари бушуваха опасно близо до атомната електроцентрала в Чернобил. Те бяха изгасени от над 4000 пожарникари и дъжда. 

Съвсем естествено се е образувал пушек. В комбинация с вятъра е разнесен опасен изотоп във въздуха, който е достигнал и до България. Според доклад на Френския институт за радиозащита и ядрена безопасност (IRSN) количествата са умерени, съобщават от "Форбс".

В доклада се казва, че метеорологичните условия вероятно са разнесли въздушни маси от първите дни на пожара чак до Франция. По време на най-интензивния период на повторно изпускане на радиация замърсени въздушни маси са пренесени в Беларус, Румъния и нашата страна. 

Пробите, взети от въздуха в Киев, имат повишени нива на радиоактивния цезий 137. Пикът на замърсяване е бил около 10 и 11 април. Радиоактивните изотопи на цезия са особено опасни за човешкия организъм. Той се натрупва в мускулите. Цезий 137 реагира с вода. Оттам следва, че дъждът, който помогна за гасенето на пожарите, заедно с вятъра спомагат за разпространението на изотопа.

Според доклада отчетените стойности са значително по-високи от измерваните през минали години по същото време. Въпреки това те са умерени и нямат последствия за здравето. От института заключават, че дозата радиация в близост до зоната на бедствието не е незначителна, но все още е на ниски нива.