Поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп се събраха пред имението му Мар-а-Лаго във Флорида, докато то е обискирано от агенти на ФБР. Те носят плакати и тениски в подкрепа на Тръмп и срещу настоящия президент Джо Байдън.

Някои от тях пристигнаха с автомобили и заеха позиции в ремаркетата на камионите си, съобщава „Дейли Мейл“.

Както БЛИЦ съобщи, имението на Тръмп се обискира от агенти на ФБР със заповед на американското министерство на правосъдието. Според първоначалната информация се търсят документи, изнесени в 15 кутии от Белия дом, когато Тръм приключи мандата си. Сред тях вероятно има и класифицирани документи, съобщава Си Ен Ен.

ФБР нахлу и окупира имението на Доналд Тръмп, агенти ровят навсякъде ВИДЕО

Разследващите са съсредоточили търсенето си в района на клуба на имението, където се намира кабинетът и личните стаи на Тръмп.

Според източник на Си Ен Ен, агентите претърсвали местата, където се пазят документи, и иззели няколко кашона.

По-рано самият Тръмп съобщи, е имението му се претърсва. „Те даже разбиха сейфа ми!“, оплака се той.

По-късно пред „Фокс Нюз“ синът му Ерик заяви, че в сейфа агентите не са намерили нищо.

„Да нахлуят 30 агенти на ФБР, всъщност даже повече, в Мар-а-Лаго, без абсолютно никакво предупреждение, през портите, да започнат да тършуват в кабинет, в бюро, разбирате ли, те разбиха сейф. А той даже нямаше нищо в сейфа. Искам да кажа, хайде стига!“, каза Ерик Тръмп.

 

Другият му син – Доналд-младши, обвини министерството на правосъдието, че се разправя с политически противници. „Такива неща се виждат в бананови републики от Третия свят“, заяви той, цитиран от „Дейли Мейл“.

Представители на Републиканската партия също изразиха остро възмущение от случилото си.

Адвокатката на Тръмп Кристина Боб посочи, че ФБР е конфискувало документи. „Президентът Тръмп и неговият юридически екип са сътрудничели на ФБР и министерството на правосъдието на всяка стъпка. ФБР извърши беоторизирано претърсване и взе документи“, каза тя.

Представител на Белия дом заяви, че институцията не е уведомена за обиска. Президентът Джо Байдън не е знаел за акцията в Мар-а-Лаго докато не е видял за нея в новините.