Китайската Държавна комисия по въпросите на здравеопазването съобщи днес, че към вчерашния ден е потвърдено за 440 случая на заразяване с новия коронавирус в 13 китайски провинции.

Тя посочи, че починалите са девет, има данни за респираторно предаване от пациент на пациент, предаде Ройтерс.

Преди това беше съобщено, че пак към вчерашния ден регистрираните случаи са били общо над 300. Ли Бин, заместник-ръководител на комисията, допълни на брифинг за медиите, че не се разрешава да влизат живи животни в Ухан, града в Централен Китай, откъдето тръгна епидемията.

Междувременно тайванските власти призоваха гражданите си да не посещават китайския град Ухан, освен ако това не е напълно неотложно. В Тайван също беше регистриран случай на заразен с болестта, предаде Ройтерс.

"Искам да призова нашите граждани да не посещават района, ако не е необходимо", написа снощи във Фейсбук тайванският президент Цай Ингвен, имайки предвид Ухан. Тайванският транспортен министър Лин Чиалун заяви в същата социална мрежа, че тайванските авиокомпании трябва да обмислят временно преустановяване на полетите към Ухан.

Припомняме, коронавирусът предизвиква подобна на пневмония болест и може да бъде предаван от човек на човек. СЗО ще реши днес дали да обяви международно извънредно положение в сферата на общественото здраве.