Жителите на полската столица Варшава, където беше проведена срещата на върха на НАТО, вчера излязоха на улиците с протести против дейността на Североатлантическия Алианс, предадоха полските и световните медии.
Участниците в протестните акциииздигали антивоенни лозунги и носили плакати с призиви да бъде спряна дейността на НАТО, да бъде прекратено разпалването на война и да бъде прекратено разполагането из цяла Европа на бази на НАТО. Заради затворени улици те променили маршрута си и се отправили към американското посолство.

Във варшавските протестни акции против дейността на НАТО взели участие граждани на Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Русия, САЩ, Украйна, Франция и Чехия.

По време на срещата на НАТО били планирани 12 публични акции. Те преминали под лозунга „Не на войната и на базите на НАТО”.

Демонстрация се състояла и в Ню Йорк на площада Тайм Скуеър в Манхатън, участниците в която настоявали НАТО повече да не се разширява и да свали агресивния тон, съобщи интернет-порталът „Русская весна”. Тя съвпаднала по време, когато на срещата във Варшава обобщавали резултатите.

Един от лидерите на антивоенното движение в САЩ Джо Ломбардо заявил, че противниците на разширяването на НАТО считат, че „мащабните военни игри на Алианса са реална заплаха за Русия, което е твърде опасно, като се отчита съвременния военен потенциал на страната”.

Превод и редакция: БЛИЦ