Стотици хиляди отглеждани риби умряха от студ в лагуна в северозападна Гърция, след като страната бе ударена от снежна буря тази седмица, съобщи Ройтерс.

Гърция не помни такава снежна стихия, дават по 2000 евро на закъсали на пътя шофьори! ВИДЕО

Умрелите риби, ципура и бяла ципура, започнаха да изплуват на повърхността на лагуната Ричо в езерото Дрепано рано във вторник, след като температурата на водата падна до 0 градуса по Целзий.

Щетите са огромни, оценява се, че тук има 50 тона умряла риба, заяви Йоанис Узуноглу, който работи в държавната рибна ферма, след като събра част от рибите в своята лодка.

През всичките последни години, през които записвам и измервам температурите в района, никога не съм очаквал да имаме толкова ниски минусови температури, каза той.

БЛИЦ припомня, че страните в региона бяха ударени от необичайно студено време, включително Атина, която бе покрита със сняг.

Заграждението на лагуната е попречило на рибите да доплуват до по-дълбоките води на езерото или морето, за да оцелеят, заяви ученият Константинос Пердикарис от Отдела за рибно стопанство.

Те са починали от термален шок, каза Пердикарис, който посети лагуната във вторник.

Ципурата, за разлика от другите риби, е чувствителна на ниските температури и не може да оцелее под 4 градуса по Целзий, каза Пердикарис.

Черна завист заради снежния апокалипсис в Гърция и последвалото след това ВИДЕО

Обикновено температурите в лагуната по това време са 7-8 градуса.

Видео, заснето с дрон, показа хиляди измрели риби, плуващи на повърхността на лагуната, и на брега.

Всяка година ги освобождаваме в езерото, но тази година, за съжаление, нямахме време да ги освободим навреме, защото студът дойде бързо, каза Узуноглу.

В рибната ферма има 600 000 риби от различни видове. Другите видове не са пострадали, уточнява Ройтерс.