Огромен крокодил с дължина от 4,4 м и тегло 350 кг бе заловен от рейнджъри в природния парк Флора Ривър край северозападния австралийски град Кейтрин, едно от любимите места за туристите в слабо заселените северни територии на държавата-континент, съобщи CNN.

Крокодилът е най-големият, хващан в региона, той ще бъде преместен на подходящо място за разплод, според говорител на Туристическия департамент на Северните територии на Австралия, цитиран от CNN.


Соленоводните крокодили са най-големите от вида, а също и най-големите живи представители на земноводните на планетата, като мъжките екземпляри може да достигнат до 7 м дължина и тегло от почти тон – улавян е мъжкар от 997,9 кг.

Огромните хищници, за които се твърди че наброяват около 100 000 екземпляра в Северна Австралия, дебнат плячката си в лагуните, в мангровите гори и в речните делти.

Те са защитен вид, но крокодилите, които застрашават хората, се залавят от рейнджърите чрез капани и харпуни, като или се преместват в крокодилски ферми, или се унищожават.


Според данни на местните власти всяка година рейнджърите укротяват около 250 подобни чудовища, последната им находка е под номер 167 за тази календарна година.