Словакия ще реализира пускането в обръщение на юбилейна емисия от монети от 2 евро с образа на Светите братя Кирил и Методий, покровители на нацията, след като спечели разгорещен дебат по време на Съвета на министрите в Брюксел тази седмица, съобщава АФП, като цитира министерството на финансите в Братислава.

Миналият месец Европейската комисия излезе със становище, в което поиска свалянето от проекта за юбилейна монета на изображенията на светците и на двойния кръст, на основание оплаквания от някои неназовани държави-членки на Еврозоната, че по този начин се нарушава принципа на религиозна неутралност на символите на ЕС.

Тази европейска държава сложи България в "черен списък"

„Финансовото министерство приветства одобрението от страна на Съвета на ЕС на юбилейната евро-монета със светците и двойния кръст”, се казва в прессъобщението днес на словашкото финансово министерство, без да уточнява подробности.

Първоначално властите в Братислава бяха отстъпили на искането на Брюксел за премахване на символите от проекта за монета, но след остри възражения от страна на религиозните среди в Словакия, политиците решиха да се застъпят за оригиналната си идея, изтъква АФП.

Монетите трябва да бъдат издадени следващата година, за да отбележат 1 150-тата годишнина от Великоморавската мисия на Светите братя.