Голям брой хора със симптоми на Ковид дават отрицатели резултати при тестване, пише "Дейли Мейл".

Въпреки че имат всички ясно изразени симптоми на коронавирус, като мускулни боли, температура, суха кашлица и липса на вкус, когато се тестват, резултатите са отрицателни.

54-годишната Сара Вайн разказва за британската медия че въпреки ковид-симптомите които е имала няколкото антигенни, както и по точните PCR тестовете ясно са показвали, че не е заразена с коронавирус.

Журналистката от "Дейли Мейл" Сара Вайн също разказва как преди две седмици се е борила със заболяване което е имало абсолютно идентични симптоми с ковид, но и при нея нито един от двата основни видове тестове не е засякъл вируса в тялото й, пише novini.london.

23-годишната Моли Уитакър също е страдала близо месец от респираторно заболяване, което е имало ковид-симптоми, но множеството направени тестове, така и не го потвърждават. Въпреки това интервюираните британки смятат, че са прекарали коронавирус, който не е бил открит от популярните ковид-тестове, които са използвали.

Каква е истина и възможно ли е това?

Д-р Питър Инглиш, експерт по обществено здраве, обяснява, че е малко вероятно въпросните оплаквания и симптоми да се дължат на заразяване с коронавирус.

Според него след разхлабване на мерките и завръщането на живота в нормалните му граници, вирусите, от които обичайно боледуваме, отново са се появили. Разпространението им по време на пандемията е било силно ограничено заради ковид мерките и реално от конвенционалния грип почти не е имало заболели „сега обаче ситуацията е различна“, разяснява д-р Инглиш.

„Относно симптомите за които се твърди, че са вследствие на ковид, трябва да се знае, че те са общи за много други по-безобидни заболявания, какъвто е сезонния грип“, обяснява експерта по обществено здраве.

Коректно е да се спомене също, че ковид-тестовете не са 100% сигурни, дори златния стандарт при тях - PCR теста има вероятност да даде грешен резултат при трима от десет изследвани, а антигенните тестове, които във Великобритания се правят персонално и непрофесионално у дома дават още по-големи отклонения. Информацията е официална и е публикувана в British Medical Journal, категоричен е лекарят.

Времето на теста също е от ключово значение.

Миналата година учените от University College London анализираха надеждността на PCR тестовете в 32 проучвания и установиха, че точността е спаднала от 89 % на 54 %, когато пациентите са чакали повече от четири дни след появата на симптомите, за да бъдат тествани.

Експертите казват, че това е така, защото при повечето хора вирусното натоварване - количеството вирус, който човек носи в носа и устата си, е по-лесно откриваемо при високи нива, което обикновено е в самото начало на инфекцията.

Напълно ваксинираните или преболедувалите вече хора са много по-склонни да „изчистят“ вируса по-бързо от тялото си от колкото онези които се сблъскват с него за първи път, казва д -р Инглиш.

„Тъй като имунната система по-един или друг начин вече е подготвена за болестта, тя може много бързо да започне да произвежда антитела и да атакува вируса, което да доведе до бързото му елиминиране във тялото“, ​​казва той.

Междувременно граждани съобщават, че са преболедували някакъв вирус, който имал симптоми на ковид, но направените тестове давали само отрицателни резултати.

Според един от хората, вирусът е бил грипен с много сходни симптоми на коронавирус. Човек дори обяснява, че децата му, които учат в източен Лондон, са го „донесли“ от училище, където имало много отсъстващи учители и ученици именно поради тази причина.