Петима депутатит в италианския парламент и около 2 000 кметове, губернатори и членове на местни парламенти са взели бонус от 600 евро. Тези средства правителството отпусна като помощи за гражданите, чиито работни места пострадаха от коронавирусната криза. Това пише БГНЕС, позовавайки се на вестник „Република”.

Измамата е разкрита от Комисията за борба с корупцията.

Последва гневна реакция от страна на всички политически партии и институции.

Според председателя на долната камара на парламента Роберто Фико, „членовете на парламента като народни представители имат морални ангажименти, а не само законови”.

Министърът на външните работи Луиджи ди Майо е на мнение, че „политиците, които са взели бонусите, трябва да върнат парите, да се извинят на италианците и да подадат оставки”.

Матео Салвини – председател на партия „Лига”, призова „който и от депутатите да е направил това, веднага да бъде сменен”.

Засега не са известни имената на депутатите, които въпреки високите си доходи, са взели и пари, предназначени за пострадалите от кризата, за момента се ползват със защитата на закона за личните данни, поради което имената им не са публично оповестени.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!