Австрийският канцлер Карл Нехамер свика следващата седмица Съвета за национална сигурност заради подозрения, че бивши високопоставени служители на службата за сигурност са шпионирали за Русия.

Според журналистическо разследване на австрийското издание "Фалтер" и на "Шпигел" в Германия арестуваният вече бивш служител на австрийската служба за вътрешна сигурност Егисто От, заедно с бившия ръководител на отдел в службата Мартин Вайс, са били във връзка с укриващия се бивш член на борда на директорите на "Уайъркард" Ян Марсалек.

Смята се, че двамата са съдействали на укриващия се в Русия мениджър за създаването на работеща в интерес на Русия шпионска клетка в рамките на австрийските служби.

От и Вайс са набавяли информация за Марсалек, за когото има подозрения, че от години е работел за Русия.

Според германското списание "Шпигел" информацията е била за журналисти, живеещи в Европа, в това число за разследващия журналист Христо Грозев, който работеше от Виена, но бе принуден да напусне австрийската столица след разкритията му около опита за отравяне на руския опозиционер Алексей Навални.

Канцлерът Нехамер определи обвиненията в шпионаж като "сериозни" и те трябва да бъдат изяснени. "Трябва да предотвратим възможността руски шпионски мрежи да застрашават Австрия", добави той.

Както БЛИЦ съобщи, Австрия остана последната страна, противопоставяща на влизането на България и Румъния в Шенген по суша. В началото на март австрийският вътрешен министър Герхард Карнер заяви, че Австрия ще изчака резултатите от приемането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода, преди да разсъждава върху отварянето и на сухопътните граници

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук