Само две седмици преди смъртта си Стивън Хокинг е завършил последното си изследване, което разкрива как да докажем Мегавселената и да предскажем края на света. Мегавселената е теория, че нашата вселена е просто част от много други, причинени от Големия взрив.

Документът, който довършва на смъртното си легло, разглежда идеята, че можем да измерим други вселени, използвайки детектор на космически кораб. Ако това доказателство е било открито докато Хокинг е бил жив, може би е щял да спечели Нобелова награда - нещо, което той никога не успя да постигне. 


Томас Хертог, който е съавтор на книгата 'Smooth Exit from Eternal Inflation' споделя пред Sunday Times, че Хокинг често е бил номиниран за Нобелова награда и е трябвало да спечели. Сега това никога няма да се случи. 

Хертог твърди, че той и Хокинг искали да възприемат идеята за мегавселена и да я превърнат в "тестваща научна рамка".

Въпреки това новаторските изследвания предполагат, че съществуването на Земята ще избледнее в тъмнината, когато звездите изчерпат енергията си.

Идеята, че в крайна сметка ще изчезнем в тъмнината, продължава да е спорна с космолозите, включително професор Нийл Турок, директор на канадски университет, който е объркан, защо Хокинг намира именно тази идея за интересна.

От друга страна, обаче, някои учени стигат до заключението, че работата на Хокинг може да бъде пробивът, от който учените се нуждаят. 

Това е важно до голяма степен, защото е първата теория, която може да бъде тествана.

Карлос Френк, научен професор, се съгласи, че преди това е било невъзможно да се измерват други вселени.

Тя намира идеята на Хокинг за интригуваща и че тази негова последна работа ще остави своя отпечатък върху фоновото лъчение, проникващо в нашата вселена.

Френк твърди, че намирането на доказателства за други вселени може напълно да промени нашето възприятие за мястото ни в космоса.

Превод и редакция: БЛИЦ