Началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов загадъчно обяви, че „тези дни“ украинският народ ще „види“ как се унищожават нашественици в Крим.

Той заяви това в коментар за канала ITV на централния площад на отвоювания Ирпен, след като знамето на кримските татари беше издигнато пред кметството в навечерието на "Кримската платформа", информира "УНИАН".

Както отбелязва Буданов, „за съжаление има хора, които много се страхуват от възвръщането на Крим, но има и много хора, които чакат“.

„И трябва да им се даде увереност, че надеждите им не са напразни. Ето защо трябва да провеждаме такива събития като Кримската платформа, събития свързани с движението на съпротивата във завзетите от Русия територии. Просто руските сили трябва да се унищожават в нашия Крим, което по принцип виждате и тези дни ще видите отново", казва той.

Руски източници разпространиха видео, на което се вижда как дрон камикадзе "Ланцет" унищожава танк. Машината явно е изоставена и не се движи.

Твърди се, че на кадрите се вижда словенски М-55S, който е прехвърлен в Украйна. Въпреки това, Defense Blog установи, че в кадър е един от най-модерните танкове в руската армия, Т-90М "Прорив", информира украинското издание "Фокус".

В руските източници се твърди, че кадрите показват работата на специалните сили "Осман" и 810-та бригада от морската пехота на Руската федерация.

Може да се разграничи от M-55S по няколко детайла:

- дистанционно управляема оръжейна станция на кулата

- 125 mm гладкоцевно оръдие 2A46;

- решетъчна броня в задната част на машината

Визуално сравнение на танковете М-55С и Т-90М

Следователно има два варианта какво може да се е случило с Т-90М: или операторът на "Ланцет" е допуснал грешка, или танкът е умишлено унищожен, за да не се окаже при украинската армия.

 

Както вече ви съобщихме, генерал Сергей Суровикин е отстранен от длъжността командир на руските въздушно-космически сили. Информацията по темата е на журналисти от База, позовавайки се на Алексей Венедиктов (признат за чуждестранен агент в Русия – бел.ред.)

След инцидента с частната военна компания Вагнер в края на юни, когато беше направен опит за въоръжен бунт, Суровикин изчезна от публичното пространство, което предизвика много слухове и спекулации за евентуален негов арест или други инциденти.

Суровикин ще остане на длъжност в министерството на отбраната и след свалянето си от поста, пише в канала си в Телеграм бившият главен редактор на несъществуващата вече либерална радиостанция „Ехото на Москва“ Алексей Венедиктов, позовавайки се на официален указ. Самият указ все още не е публикуван.

По-рано депутати от Държавната дума съобщиха, че Суровикин е "в отпуск", впоследствие се появи информация, че генералът може да се лекува и т.н.

Официално Министерството на отбраната на Руската федерация не е потвърдило факта на отстраняването на Сергей Суровикин от поста командващ руските въздушно-космически сили.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук