Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна продължава и както и да върви, украинските войници ще се опитат да направят нещо на територията на Крим, който е под контрола на руснаците.

Най-вероятно вече не е необходимо да се говори за диверсионна работа, казва командирът на украинския батальон "Крим" Иса Акаев в интервю за "УНИАН". "Тихо ще влезем в Крим. Мисля, че след два, максимум три месеца ще има нещо сериозно", каза той.

Според командира на батальона, ако украинските бойци успеят да влязат на полуострова и да се закрепят там, тогава някои от противниковите войници сами ще се предадат, въпреки че ще има и такива, които ще се съпротивляват до смърт.

Руските въоръжени сили отблъснаха три атаки на въоръжените сили на Украйна край Бахмут и Северное. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирани от световните издания.

„В Донецкото направление подразделенията на Южната група войски, използвайки въздушни удари, артилерийски огън и тежки огнеметни системи, отразиха три атаки на щурмови групи на Въоръжените сили на Украйна в района на населените места Бахмут и Северное в Донецката народна република“, съобщиха от ведомството.

Украинските сили са загубили до 285 войници убити и ранени, допълват от Министерството на отбраната.

Освен това въоръжените сили на Украйна са загубили пет бойни бронирани машини, самоходни артилерийски установки M109 Paladin и две гаубици M105 американско производство, САУ "Гвоздика" и седем автомобила.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е разказал пред репортери за сериозните загуби на украинските войски, които продължават опитите за настъпателни действия, съобщават световните издания.

Само за денонощие въоръжените сили на Украйна са загубили шест танка в едно от направленията на фронта.

"Загубите на Украйна са големи. Вчера в резултат на сериозна атака в Работинско направление (близо до село Работино, Запорожка област) те загубиха шест танка", казва ръководителят на руското отбранително ведомство.

А в района на град Бахмут, според Шойгу, руските бойци са унищожили с помощта на дронове още шест украински военни машини.

През периода от 28 август до 4 септември, ударните украински подразделения, осигурени в рамките на армията от дронове, удариха 189 единици руска техника.

Това съобщи вицепремиерът и министър на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров в Telegram.

„Операторите на армията от дронове са поразили 189 единици руска техника на стойност милиони долари. През последните 7 дни, благодарение на професионализма на нашите войници, противникът има загуби от 37 танка, 44 бронирани машини, 30 опорни пункта“, отбелязва той.

Също така бяха унищожени 63 войници, 29 оръдия, четири минохвъргачки, 29 камиона, 14 склада за гориво, две РСЗО, 13 самоходни оръдия, едно радиотехническо оборудване.

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук