В социалните мрежи и медиите се появяват съобщения за умора на Запада от руско-украинската война и разочарование на партньорите от контранастъплението на ВСУ.

Министърът на отбраната Алексий Резников обяснява в интервю за "Канал 24" защо подобни твърдения за намаляване на подкрепата за Украйна не са верни.

Той отбелязва, че сега е лято и на Запад продължават парламентарните ваканции. Правителствата ще възобновят изцяло работата си едва през есента.

„Освен това всички те ще започнат вътрешен бюджетен процес, където ще взимат решения колко пари трябва да вложат в отбранителната си способност и като помощ за Украйна през следващата година“, отбелязва той.

Резников отбелязва и значението на есенната дипломатическа среща във формата "Рамщайн". Според него Украйна ще изрази собствената си визия за бъдещето, така че партньорите да са готови за развитието на събитията и да изграждат бюджетни планове, като вземат предвид настоящите предизвикателства и нужди.

Министърът е убеден, че партньорите никога не са изразявали разочарование от успеха на контранастъпателните действия на Украйна. Той нарича съобщенията за това глупости и сплетни.

„Мога да ви кажа, че когато общувам с партньори на мое ниво (а това са министрите на отбраната на страните, началниците на генералните щабове, техните съветници, заместници), както и когато понякога съм в делегация с нашия президент и лидери на държави, нито веднъж, никъде не прозвуча да са разочаровани на тези двустранни срещи“, казва Резников.

Той обяснява, че публичните изявления на украинските власти за контранастъпление е трябвало да ускорят и увеличат военната помощ или са били за убеждаване на партньорите да вземат определени политически решения.

"Но никога не сме казвали, че всичко ще направим бързо. Това не е така", казва Резников.

Ръководителят на Министерството на отбраната подчертава, че въоръжените сили на Украйна не са съветската армия, способна да пожертва милион и половина живота, за да освободи един град от германците. Той уверява, че армията цени всеки боец.

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров показа успешното унищожаване на техника и наемници от подразделението за безпилотни апарати на батальона "Юг-Ахмат" на руското министерство на отбраната, съобщават световните издания.

По думите му в Ореховското направление се е образувало голямо струпване на жива сила и военна техника на НАТО, включително германски танкове Leopard. Това обаче не се е оказало пречка за бойците от руската армия.

„Нашите бойци се справят с всички задачи. Ние виждаме унищожена западна техника на предоставените от фронта кадри. Разбира се, всичко това е заслуга и на операторите на дронове, които без сън и почивка следят движението на техниката и живата сила на противника. Между другото, след точно попадение тези „Леопарди“ горят не по-зле от храсти“, написа Кадиров в канала си в Telegram.

 

Той уточнява, че военните имат на сметката си десетки единици унищожена противникова техника и то само в Ореховското направление. 

Въпреки всички усилия на ВСУ и неизбежните трудности, военнослужещите от батальона "Юг-Ахмат", водени от командира Муса Борзиев, ще стоят на бойния пост толкова дълго, колкото изисква военният им дълг, разбивайки всичко, което попадне в зона на видимост на "птиците", казва ръководителят на републиката.

Русия е разположила корабна група от седем единици в Черно море и една в Азовско море. Това съобщи в социалните мрежи пресслужбата на ВСУ в Южна Украйна.

"Бойното дежурство в морето продължава подводен ракетоносец, който има четири ракети "Калибър". Нивото на ракетната заплаха остава високо", се казва в съобщението.

Украинското командване призова да не се пренебрегва безопасността и да се действа своевременно в случай на въздушна тревога.

Подразделенията на Южната група войски на руската армия с подкрепата на щурмова и армейска авиация за денонощие са отблъснали шест атаки на Въоръжените сили на Украйна в Донецко направление.

Това съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от световните издания.

"Шест атаки на Въоръжените сили на Украйна бяха успешно отблъснати в районите на населените места Красногоровка, Первомайское, Весёлое, Майорск и Старомихайловка в ДНР. За денонощие загубите на противника в това направление възлизат на повече от 280 украински военнослужещи убити и ранени“, каза той по време на брифинг.

Освен това са поразени шест бойни машини на пехотата, две бойни бронирани машини, два автомобила, американска артилерийска система М777, както и гаубици Д-20 и Д-30.

Също така, в районите на Константиновка и Ивано-Дариевка са унищожени полеви складове за боеприпаси на подразделения на Въоръжените сили на Украйна.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук