Руското командване е насочено към обкръжаване на Авдеевка. Те не се нуждаят от самия град, но врагът иска да локализира украинските отбранителни сили, разположени там.

Това съобщи говорителят на обединения пресцентър на Силите за отбрана на Таврическото направление полковник Алексей Дмитрашковски в ефира на телемарафона, съобщава Цензор.нет.

Така през изминалото денонощие противникът 21 пъти се опита да атакува позиции в района на Авдеевка и Мариинка, но безуспешно.

"Те не успяха на нито една от бойните линии. През нощта врагът спря напълно да атакува. Вероятно това се дължи на многобройните загуби", казва Дмитрашковски.

Според него само през вчерашния ден противникът е загубил около две роти убити и ранени.

„Вместо това стана известно, че в района на Авдеевка и Марьинка към подразделението на 155-та бригада морска пехота на ВС на РФ е присъединен още един руски спецназ от 98-а десантно-щурмова бригада. Това е вид на укрепване, но морално-психологическото състояние на това подразделение е нулево. Затова не се знае какво може да направи това специално подразделение", отбеляза Дмитрашковски.

Той отбеляза, че в посока Авдеевски руските войски са се опитали доста усилено да атакуват преди две седмици, но са претърпели доста значителни загуби в жива сила и техника.

„Съответно им трябва време, за да се възстановят. Подразделението на 98-ма бригада, както знаете, е един от последните боеспособни резерви в това направление“, каза Дмитрашковски.

Той добави, че противникът в това направление донякъде е намалил активността си, има струпване на сили и средства на Руската федерация.

"Но за руските военни пенсионери в Кремъл основната идея е да обкръжат Авдеевка. Те не се нуждаят от самия град, но трябва да локализират всички отбранителни сили, които са в този град. Досега всички тези опити са напразни и всъщност очакваме какво ще се случи по-нататък. Но като се има предвид всичко, се забелязва, че противникът вече е доста изтощен", обобщи Дмитрашковски.

Руската армия продължава настъплението по време на операцията за превземане на Авдеевка.

Операция по охвату Авдеевки: Армия России продолжает наступление (КАРТА) | Русская веснаДоклади на украински военни анализатори от този участък на фронта:

От една страна от Авдеевка е много трудно. Продължават боевете при село Каменка, руснаците имат частичен успех.

Позиционните битки продължават с променлив успех край село Красногоровка и в самото село. Също така бяха направени редица атаки в посока Александропол.

Въоръжените сили на Руската федерация пет дни се стремят да превземат Невелское, като усилено щурмуват позициите на въоръжените сили на Украйна, пишат чужди агенции.

Няколко поредни дни руските войски активно проучват слабостите в отбраната на Въоръжените сили на Украйна. Фиксирани локални промени в сивата зона.

Забелязани са масирани атаки в района на Авдиевския коксохимически завод (АКХЗ) ​​с цел пробив на украинската отбрана.

Операция по охвату Авдеевки: Армия России продолжает наступление (КАРТА) | Русская весна

На север от село Водяное руските войски направиха няколко атаки към село Северное и се оттеглиха на първоначалните си позиции.

В района на Торецк боевете се водят в покрайнините на Железни и Южни от много месеци, така че тази посока рядко попада в доклада.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна на свой ред съобщава, че в Авдеевското и Минното направление въоръжените сили на Руската федерация провеждат настъпателни действия в посока на населеното място. Обстрелвани са и селища Каменка, Невелское, Авдеевка (ДНР), позиции на Въоръжените сили на Украйна в района на Водяни, Красногоровка (ДНР).

Украйна няма да може да приеме полски изтребители МиГ-29 без разрешението на Германия, пишат чужди медии.

Въпреки факта, че вече имаше информация, че Полша уж е прехвърлила първите четири изтребителя МиГ-29 на Украйна (а според други източници трябва да ги прехвърли в следващите няколко дни), се оказа, че в действителност доставката на полски изтребители в Украйна е невъзможна - Германия не е издала разршение за прехвърлянето на тези самолети.

Както стана известно, Берлин не е получавал искания за разрешение за доставка на изтребители, получени от Полша от ГДР. Информация по този въпрос беше обявена от кабинета на министрите на Германия, във връзка с което Украйна едва ли ще може да приеме полски изтребители преди средата на април.

В Берлин бяха шокирани, че Полша, без никакво уведомление и разрешение от Германия, произволно реши да прехвърли бойни самолети в Украйна. В тази връзка Германия е готова да следва принципа и да не дава на Украйна правото да използва тези самолети за водене на бойни действия срещу Русия.

По-рано стана известно, че Полша възнамерява да прехвърли на Украйна 28 изтребителя МиГ-29, а Словакия - още 13 изтребителя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук