Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на европейските съюзници американската прогноза, че конфликтът в Украйна може да продължи до края на 2022 г. 

Това съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

Много от събеседниците на телевизионния канал подчертаха, че е трудно да се предвиди колко точно може да продължи войната, но няколко официални лица казаха, че няма признаци крайните цели на руския президент Владимир Путин да са се променили и е малко вероятно той да продължи дипломатическите преговори, освен ако не се изправи срещу военни поражения.Украински офицер се опита да избяга от страната в женски дрехи.

26-годишен офицер от въоръжените сили на Украйна се опита да избяга от боевете в Молдова. За целта той се преоблече в дамско облекло, сложи си перука и поръча такси направо през кордона.На ГКПП в Одеса обаче граничарите го разпознаха и той беше задържан.

Корабите на първата постоянна военноморска противоминна група на НАТО SNMG1 влязоха в Балтийско море и ще участват в учения със съседни страни от алианса и държавите партньори, съобщиха в петък от пресслужбата на главния щаб на естонските отбранителни сили.

„Корабите на първата постоянна група на НАТО за противоминни действия SNMG1 влязоха в Балтийско море. Тази група се състои от пет кораба. В четвъртък част от SNMG1 влязоха в Балтийско море, останалите кораби ще пристигнат в петък на стария круизен терминал в Талин “, се казва в съобщението.


Основната задача на групата е да демонстрира присъствието на съюзници в региона на Балтийско море и да проведе съвместни учения с ВМС на Естония, отбелязват от пресслужбата.

Според командващия на ВМС на Естония Юри Саск следващата седмица се планира да започнат учения съвместно с естонските морски пехотинци.
 

AFP: Русия отмъсти жестоко за потопеният крайцер "Москва" ВИДЕО


„Ще се проведат и съвместни учения от естонска страна за поставяне и откриване на мини. Практикуваме военна защита както във въздуха, така и в морето. Това е доста често срещана практика за страните от НАТО“, обясни Саска.

Постоянната морска група за действие на НАТО е една от четирите постоянни военноморски сили на НАТО, натоварени да провеждат операции по неутрализиране на мини. Тази група, като част от Силите за бързо реагиране на НАТО, е в състояние бързо да пристигне на мястото на операцията във всеки регион.

През нощта се появиха съобщения за успешна руска ракетна атака срещу петролна рафинерия в Ивано-Франковск в Западна Украйна.

Според местни жители в социалните мрежи в нощта на 15 април в града са се чули няколко мощни експлозии, горят самият завод и петролната база. 
 

ВИДЕО от войната: Руска колона навлезе в Харковска област, ето как я посрещнаха


Медии съобщават, че е имало удар с високоточно оръжие на руската армия. Министерството на отбраната все още не е потвърдило официално самия факт на ракетната атака и нейната ефективност.

Струва си да се отбележи, че петролната рафинерия в Ивано-Франковск беше последната, върху която руски ракети все още не бяха паднали. Сега всички такива заводи в Украйна са изведени от действие.

Този факт, както и унищожаването на големи горивни терминали в страната, поставя под въпрос ефективността на оборудването на ВСУ, които сега ще изпитват голям недостиг на гориво.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!