Жените, които живеят с мъж без сключен църковен брак, са безплатни проститутки. Това заяви на среща с миряни протойереят от Руската православна църква Дмитрий Смирнов.

Фактът, че Смирнов е председател на патриаршеската комисия по въпросите на семейството, прави изказването му още по-скандално.

"У нас жените не разбират какво е брак. Неудобно им е да кажат "Аз съм безплатна проститутка" и затова казват: имам граждански брак. Добър ден! Не, ти просто предоставяш безплатни услуги - това е истината. Никой не те приема за съпруга", заяви протойереят от РПЦ.

В интервю за сайта "Фонтанка" Смирнов разясни какво точно е имал предвид под "граждански брак" - "това, което имат предвид в нашето малообразовано общество - незаконното съжителство. А хората му казват граждански брак. По църковному това се нарича блудство."

Председателят на отдела за международните връзки на патриарха и московски митрополит Иларион Волоколамски се извини за думите на протойерей Дмитрий Смирнов, че "жените, които живеят в съвместно съжителство са като безплатни проститутки".

По думите на митрополита, изказването на свещеника е пореден скандал. Йерейът заяви, че свещеникът не е целял да обиди никого.

"Предполагам, че той го е направил, за да привлече вниманието на обществеността към темата за защита на брака и семейството. Подобни остри изказвания не винаги се приемат добре.

Митрополитът подчерта, че се извинява на многото жени, които са се почувствали оскърбени заради изказването и подчерта, че това е личното мнение на свещеника, а не позицията на Руската православна църква.

Иларион заяви, че съвместното съжителство може да постави жената в сложно положение и тя е в слаба позиция, ако попадне във финансова зависимост от мъжа. "Съвременното общество има проблем с поемането на отговорност", заяви епископът.