Световните лидери коментираха победата на демократа Барак Обама на президентските избори в САЩ.
Президентът на Франция Никола Саркози заяви: “Американският народ, предан на своите ценности и свободи, направи своя избор. В тези нелеки времена избирането Ви вдъхва в Европа, във Франция и по цял свят големи надежди. Франция и Европа ще намерят нови сили, за да работят заедно с Америка за защитата на мира и стабилността”.
Президентът на Афганистан Хамид Карзай каза: “Аплодирам американския народ за тяхното велико решение и се надявам, че новата администрация на САЩ ще може да донесе на света важните ценности на Америка”.
Президентът на Кения Мваи Кибаки каза в обръщение към Обама: “Ние, народът на Кения, сме много горди с Вашите кенийски корени. Вашата победа не само въодушевява милиони хора по цял свят, но има и особен резонанс тук, при нас в Кения”.
Премиерът на Канада Стивън Харпър заяви: “Надявам се на среща с избрания президент, за да продължим засилването на специалните връзки между Канада и САЩ”.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отбеляза: “Сега трябва да се борим с текущата криза с помощта на нови възможности. Нужно ни е ново споразумение за нов свят. Искрено се надявам, че под ръководството на Обама САЩ ще обединят силите си с Европа, за да сключим това ново споразумение. За благото на нашите граждани, за благото на света”.
Приветствия отправиха и премиерът на Япония Таро Асо, президентът на ЮАР Кгалема Мотланте и премиерът на Нова Зеландия Хелън Кларк, предаде ГазетаРу, като се позова на Ройтерс. /БЛИЦ