"Няма време за губене, помогнете ни да задържим тези бегълци" - това е мотото на кампания на европейските правоохранителни органи, сред които е и българското министерство на вътрешните работи.

Под мотото са поместени снимките на 50-те най-търсени престъпници в Европа, извършители на брутални и тежки престъпления, изнасилвания, убийства, отвличания, разпространение на дрога и трафик на хора, пише struma.com.

Под номер 43, сред снимките, е санданчанинът Антон Петковски -Нашко. Издирван вече 10 години, осъден на доживотен затвор, заради убийството на знаков бизнесмен в Благоевград. През 2001 година Нашко застреля пред вилата му в село Селище, собственикът на комплекс "Космос" А. Христов. Уби го хладнокръвно, от упор. Пред очите на съпругата му.

В екзекуцията, планирана заради неизяснени финасови взаимоотношения, Нашко имаше съучастник -Емил Николов - Мъдака, криминалнпроявен, добър познайник на ченгетата, специалист по бягства от арестите. По време на разстрела съпругата на бизнесмена, също щеше да стане жертва на убийците, но Мъдака я пощади и загуби собствения си живот.

Нападната, докато се спуска към съпруга си, жената оказала съпротива, при която свалила маската от съучстника на Нашко и видяла лицето му, докато Нашко крещял на партньора си да я приключи, да я застреля. Разлаяли се кучета, съседи се размърдали и убийците избягали. Полицията бе повикана на място, за да започнат разследване и търсене на бегълците.

Ден, след разстрела, в дере край реката, е намерен трупът на Мъдъка, застрелян с куршум в челото. Ясно станало на разследващите, че другият убиец му е видял сметката, за да не бъде разкрит, тъй като съпругата на бизнесмена може да разпознае Мъдака.

Повече от 2 години местната полиция рaботеше по случая, но не се бяха сетили да извлекат ДНК от слюнката, останала по  шапката на килъра, открита до трупа на Мъдака.

Припомни им го Ботьо Ботев -легендарен за времето си полицай. ДНК -то отговори на това на Нашко. Така 2 години и 3 месеца по-късно  убиецът  беше задържан, а процесът срещу него продължи около 10 години. Накрая той бе осъден на доживотен затвор., присъдата си обаче, Нашко чакаше на свобода, подарена му от магистратите.

Веднага след като получи присъдата и трябваше да бъде вкаран в затвора той изчезна. Безследно. Нанесе страшен удар на българското правосъдие. Казваха, че е бил подготвен за бягството си. Сменил самоличността си и заминал най-напред за Холандия, а после за ЮАР. 10 години от Нашко няма следа.

Интерпол го търси от години, но нищо. В Сандански се носеха легенди за него  Бил обучен килър, имал и други поръчкови убийства, бил много умен... и предсказаха, че той ще преметне системата и няма да влезе в затвора. И така стана.. Двойният убиец Нашко разплака две фамилии и е на свобода. Необезпокояван... Незнайно къде...