Компанията Xenex Disinfection Services е разработила роботизирано устройство за обеззаразяване на помещения, способно да убива коронавирус с високоинтензивни проблясъци на ултравиолетов С. Това е късовълновият (т. нар. хербициден) диапазон на ултравиолетово лъчение (100 - 280 nm).
Представителите на компанията твърдят, че техният робот може да излъчва хербицидни лъчи с висока интензивност, за да дезинфекцира всяка повърхност. Устройството вече се използва в американски военни бази, полицейски казарми и кампуси на няколко университета.

По време на тестовия период роботът LightStrike е унищожил вируса SARS-CoV-2, предизвикващ COVID-19, за 2 минути. Изпитанието е проведено в Тексаския институт за биомедицински изследвания, един от водещите независими изследователски институти в света, специализиран в инфекциозни заболявания."Covid-19 накара целия свят да замръзне в неподвижност. Но ние обсъждаме и планираме как ще рестартираме движението отново. И дезинфекцията на обществени места е основният приоритет за намаляване на риска от предаване на болестта. Създаването на ефективна инфраструктура за предотвратяване на инфекциите е много важно сега", казва Марк Стибич, главен научен сътрудник и основател на компанията Xenex - Нашите роботи са приети като екологичен стандарт за медицински грижи в много от водещите болници в света, защото те работят - и работят много бързо. Ние се застъпваме за откритост на данните, затова се обърнахме към Тексаския биомедицински институт за официална оценка на ефективността на импулсното ксеноново UV лъчение в борбата срещу SARS-CoV-2. Искаме нашите настоящи и бъдещи клиенти да знаят със сигурност, че тези UV устройства наистина могат да спрат разпространението на COVID-19 ".В устройството се използва ксенонова лампа, която генерира високоинтензивно UV излъчване с бактерициден спектър, по-интензивно от слънчевата светлина. Роботът унищожава вируси, бактерии и спори и е в състояние да промени интензивността на лъчението, тъй като различни патогени са възприемчиви към UV излъчването с различна дължина на вълните.Устройството работи без присъствието на хора в помещението: интензивните проблясъци могат да повредят очите. Цената на такъв робот е 100 000 долара. Но въпреки високата цена, много големи клиенти вече са направили заявка за придобиването.

Превод и редакция: БЛИЦ