Хората с алергия могат да се имунизират с новата ваксина срещу коронавируса "Спутник V", но не в период на нейно изостряне, съобщава БТА. 

Агенцията цитира изявление на ръководителя на екипа, създал ваксината, Александър Гинцбург от центъра "Гамалея".

"Ваксината "Спутник V" може да се прилага на хора с алергични усложнения, но единствено, ако не е в стадий, когато алергичното заболяване е изострено. Преди имунизацията е добре да се видят при хроничните алергици някои техни кръвни параметри", заяви Гинцбург.

По неговите думи в частност трябва да се направят анализи на С-реактивния белтък, а също така да се провери нивото на имуноглобини от клас Е. Те се явяват онези агенти, които причиняват алергичните усложнения. Ако тези показатели са в норма, тогава спокойно могат да се ваксинират хора с алергични заболявания със "Спутник V".

Гинцбург изказа мнение, че ваксината на "Пфайцер" може да се окаже противопоказна за хора с алергии. По неговите думи това се дължи на особеностите на техния препарат, който съдържа РНК.

РНК се вкарва с ваксината в големи количества непосредствено в човешкия организъм. А той така е устроен, че разполага със система от интерферони. Те много активно реагират на всяка чужда РНК, вкарана в организма.

Тази форма на ваксината може да се окаже противопоказна за хора с алергии, които са с повишена естествена имуноактивност, счита Гинцбург. Поради тази причина трябва да се направят допълнителни изследвания при хората, страдащи от алергии.