Световната здравна организация продължава да препоръчва „за момента“ ваксинирането с препарата на компания „Астра Зенека“, чието използване беше преустановено в няколко страни поради възможни странични ефекти в очакване експертите на организацията да приключат проверката и огласят оценката си, предават информационните агенции.

За момента СЗО смята, че балансът между рисковете и ползите е в подкрепа на ваксината на „Астра Зенека“ и препоръчва ваксинациите да продължат, посочи в комюнике здравната служба на ООН.

Тя уточни, че специалистите й, чието становище се очаква с голямо нетърпение, продължават да преценяват данните, свързани със здравословни проблеми, възникнали при няколко души, ваксинирани с този продукт.

Най-малко 12 страни, включително Германия, Франция, Италия и Испания, вече временно спряха да използват ваксината срещу коронавирус на „AstraZeneca“.

Това стана заради появили се миналата седмица съобщения, че при някои ваксинирани в Дания и Норвегия се образували тромби, въпреки че няма доказателства, че това се дължи на ваксината.

Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация казват, че наличните данни не предполагат, че ваксината е причинила тромбите и хората би трябвало да продължат да се имунизират.

Европейската агенция по лекарствата също казва, че „няма признаци ваксинацията да е причинила тези състояния“. Регулаторът на Европейския съюз каза, че продължава своето разследване и прави „обстоен анализ“ на всички данни.

Агенцията посочи, че макар прегледът й да продължава, ползите от ваксината на AstraZeneca надвишават възможните странични ефекти. ЕМА съобщи, че свиква своя експертен комитет по безопасността днес и ще проведе още една среща в четвъртък, за да вземе решение за евентуални действия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ