Все повече страни в Европа и света разхлабват ограничителните мерки срещу разпространението на новия коронавирус. Световната здравна организация (СЗО) обаче предупреди, че не може да се разчита на т.нар. "колективен имунитет", докато не бъде разработена ваксина.

СЗО обяви, че получава положителни данни от 4-5 медикамента, използвани за лечение на коронавируса.

"Има лекарства, които значително скъсяват продължителността на заболяването и силата му", подчерта доктор Маргарет Харис.

"Все още обаче няма медикамент, който да унищожава вируса", подчерта тя.

СЗО засега не разполага с информация какъв процент от населението трябва да развие имунитет, за да се осигури колективен имунитет, който да защити цялото общество от Covid-19. Това обяви на брифинга експертът от СЗО Мария ван Керхове.

„В голям брой страни се провеждат изследвания относно колективния имунитет, който би могъл да защити цялото общество.

Но засега ние не можем да ги оценим всичките. При все това се очертава една доста последователна картина. В много европейски държави, в САЩ и Азия, много малък брой от тестваните хора са показали наличие на антитела – от един до десет процента.

Ние не знаем каква част от населението трябва да развие имунитет, за да защити останалата част от населението. Но във всички случаи тя трябва да бъде по-голяма от тази, установена при изследванията“, заяви Ван Керхове, цитирана от БТА.

Концепцията за колективен имунитет предполага една определена част от обществото да развие имунитет към дадено заболяване, което да възпрепятства по-нататъшното разпространение на заразата в обществото.

Някои експерти я смятат за твърде опасна, защото ако не се предприемат ограничителни мерки, броят на загиналите възрастни хора от Covid-19 може да се увеличи многократно, припомня агенцията.

От  организацията съобщиха също, че има седем или осем водещи кандидати за ваксина и работата по създаването ѝ е ускорена.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!