Косовският президент Хашим Тачи се срещна в САЩ с бившия американски президент Джордж Буш и е използвал възможността да го закичи с Ордена на независимостта в знак на уважението, което Косово питае към семейство Буш, предаде косовското радио и телевизия РТК.

"В Далас се срещнах с великия приятел на независимостта и свободата на Косово, президент Джордж У. Буш. По време на тази приятелска среща говорихме за политическите събития в Косово и региона. Албанците в Косово ще имат уважение към прекрасното семейство Буш през целия си живот ", каза Тачи.

Президентът на Косово добавя, че със събеседника се съгласили, че постигането на окончателно споразумение между Косово и Сърбия е задължително, за да се обозначи края на вековния конфликт, а това означава взаимно признаване и членство на Косово в ООН, НАТО и в ЕС.

"Разбира се, постигането на такова споразумение не е лесно, но президентът Буш ми даде полезен съвет, който ще споделя с вас:" Като лидери няма да бъдете запомнени за популистки решения, а заради трудните, но справедливи действия, които ще направите за вашите хора и вашата страна ", казва Тачи.
Сръбските медии припомнят, че Косово обяви независимостта си когато Буш бе президент на Съединените щати.

Превод: БЛИЦ