Освен традиционното пазаруване на българите, 9-дневния празник Шекер Байрам привлече и много турци в района. Посетителите на джамията Селимие, шедьовър на алосманският архитект Мимар Синан, чакаха на опашка с часове, за да могат да влязат вътре, съобщава "Марица". 

Задръстване имаше на входа и на изхода на джамията. Заради течащата реставрация на джамията Селимие, достъпът вътре се, осъществява само в определена част от нея.

Трафикът в града е буквално парализиран. Образуваха се дълги опашки започващи още от българската граница. 

Местни туристи, както и немалкото дошли от България и Гърция, чакаха с часове реда си, за да могат да влязат в историческите базари, места за пазаруване, ресторанти за ядене, джамии и църкви в града.

Освен джамията Селимие, голям наплив имаше и в районите, където се намират Старата джамия и джамията Уч Шерефели, наречени златният триъгълник. 

Туристите, дошли в града, първо посетиха историческите точки и джамиите и пазаруваха, а след това се присъединиха към опашката в ресторантите за черен дроб, за да опитат прочутия пържен черен дроб, специалитет на района.

Силите за реда следят в увеличен състав, за спокойствието на посетителите по време на почивните и ваканционни дни в граничния град. 

Каяогул, който е фотограф пред джамията Селимие от 42 години, сподели: „Никога не съм виждал толкова много хора в града, колкото през последните 2 дни. Тези дни има необичайно много хора."

Губернаторът на Одрин Юнус Сезер заяви, че има задръствания на граничните пунктове към Гърция и България по време на празника Рамазан Байрам. „Имаме интензивност при излизането и влизането от чужбина. От началото на седмицата има ръст от около 125 процента на заминаващите пътници в сравнение с нормалните дни“, допълни той.

 

Пазарът Улус преживя един от най-натоварените си дни в петък. Българските граждани, които по традиция пазаруват в Одрин, миналата и тази седмица отново препълниха пазара.

Пазарът Улус се провежда всеки петък в града и е център на вниманието на много българи. Той се пълни с хиляди купувачи от ранни зори. Търговците, които подготвиха щандовете си и започнаха да чакат своите клиенти от ранни зори. Те са много доволни от огромния брой посетители.

Възползвайки се от горещото време, граждани и гости на града се стекоха към тържището, за да пазаруват на достъпни и изгодни цени. 

Българските туристи, които задоволяват много от нуждите си от храна, облекло, стоки за бита до мебели от Одрин, и този уикенд препълниха пазара Улус.

На входа на пазара от време на време имаше блъсканица, но това не отказа купувачите. Магазините в града също не могат да смогнат на огромното търсене през уикенда.

Посетителите, които искаха да опитат прочутия градски деликатес - пържен дроб, се извиха на опашка пред ресторантите.

Поради голямото търсене някои ресторанти за черен дроб имаха затруднения при доставянето на порциите на време.

Бахри Динар, президент на асоциацията за черен дроб и посланик на туризма в Одрин, заяви, че в града има празнична активност.

Подчертавайки, че това е един от най-натоварените дни напоследък, Динар отбеляза:

„Нашият красив Одрин е един от градовете, които привличат най-много туристи в Турция. Приемаме хиляди гости от страната и чужбина. Имаме трудности да се справим с търсенето и от време на време не можем да смогнем.

Опитваме се да обслужим гостите си по най-добрия възможен начин, но черният дроб дори вече е на превършване", възкликна Динар.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук