Посевните площи с опиумен мак в Афганистан през 2017 г. са достигнали 328 хиляди хектара, което е абсолютен рекорд за цялата история на страната. От тях може да бъдат произведени 9 хиляди тона наркотици, се казва в доклад, представен днес от заместник-генералния секретар на ООН и изпълнителен директор на Управлението на ООН за наркотиците и престъпността Юрий Федотов, предадоха осведомителните агенции.

Увеличението на площите с опиумен мак за последната година е с цели 63 процента от досегашните около 150-170 хиляди хектара, а производството на опиум е нараснало с 87 процента, съобщи Федотов. Той уточни, че както и досега, по-голямата част от посевите са в територии, контролирани от талибани. Тревожното развитие като цяло е свързано с благоприятните климатични условия през тази година, се отбелязва също в доклада. Федотов обърна внимание, че производството на опиум се увеличава паралелно с появата на все по-големи количества синтетични наркотици.

Като цяло в света е отбелязана тенденция към увеличаване на добива на наркотични средства: на кокаин в Латинска Америка, синтетична дрога, нови психоактивни вещества, които сега масово се произвеждат в Афганистан. ООН очаква количеството на произведените през тази година наркотици да надвиши равнището на потребление. Не става дума само за хероин, който е най-опасното и смъртоносно вещество, но също за хашиш и синтетични наркотици в амфетаминов вариант, се казва в доклада.

Според Федотов рязкото увеличаване на производството на наркотици в Афганистан на фона на пораженията, които търпи "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, може да означава, че джихадистката групировка се кани да се дислоцира в друг район и подготвя финансовата си база.