Талибаните стават все по-нападателни, но не могат да надделеят със сила над международните войски в Афганистан. Ето защо те залагат на пропагандата, като целта им е да компрометират врага и правителството в Кабул.
В интернет талибаните се представят с електронна страница на пет езика. Йоана Натан от изследователския институт Международна кризисна група обяснява: "Страницата съдържа предимно силно преувеличени сведения за битки, при които уж били убити 50 американски войници. Всъщност е убит може би само един. Но талибаните искат да създадат пред света впечатлението, че са непобедими, че имат големи успехи на бойното поле."
Статистиката доказва обратното. През тази година в Афганистан са били убити 200 чуждестранни войници, докато броят на убитите талибаните възлиза може би на хиляди. Афганистанският журналист Уахид Мухда, бивш висш служител при управлението на талибаните, смята обаче, че те контролират информационния поток: "Те гледат да компрометират врага и правителството в Кабул. Опитват се да убедят хората, че войниците на 40 държави не могат да осигурят нито собствената си защита, нито защитата на местното население." Целта е да се предизвика неувереност сред хората и да се окаже въздействие върху обществеността в страните, изпратили войници в Афганистан. Йоана Натан отбелязва, че талибаните много умело разпалват недоволство сред афганците. Те тематизират, например, избиването на невинни хора погрешка при съюзническите бомбардировки, задържането на заподозрени терористи без съдебно решение в Гуантанамо или в американската база в Баграм, Афганистан.
Талибаните мълчат за извършените от тях жестокости. По данни на ООН при талибански акции срещу училища, болници, пазари и при целенасочени терористични нападения през тази година са били убити около 800 души. "Те са против образованието, против здравната система, против равноправието на жената. Те са срещу всякакво човешко приличие и достойнство. Напълно непонятно е как подобно движение може да има такъв успех", чуди се канадският генерал Денис Томсън.
Афганистанският специалист Томас Джонсън от Американския военноморски колеж посочва обаче, че това е типичното заблуждение на западния човек: "Западняците вярват, че щом нещо звучи логично и добре за нас, то е такова за всички други хора по света. Само че обикновеният афганец мисли по друг начин. Той има ценности, които са съвсем различни от нашите." /”Дойче веле”