В близките няколко дни се очаква талибаните да обявят пълен състав на новото правителство на Афганистан. Вече са назначени министър на здравеопазването и на образованието и губернатори на 33 от 34-те провинции в страната.

Талибаните призоваха всички жени, които работят в министерството на здравеопазването, да се върнат на работните си места, съобщи Би Би Си.

Говорителят Забиула Муджахид каза, че те трябва да изпълняват всекидневните си служебни задължения. Муджахид обаче не коментира въпроса за служителките в други обществени сфери. Той подчерта, че жителите на Кабул имат срок от една седмица да предадат всички оръжия и боеприпаси на властите.

Талибаните препоръчаха всички жени да останат по домовете си заради тяхната сигурност, когато завзеха властта.

Говорител на талибаните призова Съединените щати, Великобритания и останалите западни държави да не прекъсват дипломатическото си присъствие в Афганистан.

Според Русия има добри шансове талибаните да възстановят реда в Афганистан с подкрепата на международната общност, заяви Замир Кабулов, който оглавява един от отделите за Азия в руското външно министерство. Според Кабулов талибаните възнамеряват да включат в управлението на Афганистан представители на други етнополитически групи.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ