Талибаните откриха около 6 милиона долара в брой и поне 15 златни кюлчета в къщата на бившия вицепрезидент на Афганистан Амрула Салех, който се обяви за президент на Афганистан, съобщи Khaama Press в понеделник.

Афганистанската информационна агенция сподели видео, разпространено по-рано в социалните мрежи, за което се казва, че показва как талибанските бойци демонстрират активите, намерени в резиденцията на Салех.

Източник в движението потвърди, че в къщата на вицепрезидента в проваленото правителство на Ашраф Гани са открити „огромни суми пари“.

Нито Салех, нито членовете на съпротивата срещу талибаните все още не са коментирали твърденията.

Амрулах Салех пое президентските правомощия и задължения на 17 август 2021 г., малко след като талибаните поеха контрола над Кабул, принуждавайки президента Ашраф Гани да избяга, а подкрепеното от Запада правителство да рухне.

Салех беше вицепрезидент на страната от февруари 2020 г. Той беше и министър на вътрешните работи през 2018-2019 г. и беше ръководител на Националната дирекция по сигурността през 2004-2010 г.

На 10 септември източник, близък до силите на съпротивата, каза, че талибаните са взели в плен и след това са убили Рохула Салех, брат на самопровъзгласилия се афганистански президент.

На 15 август талибаните навлязоха в Кабул и така завършиха превземането на Афганистан, с изключение на северната провинция Панджшир, която остана център на съпротива до падането си на 6 септември.

На следващия ден талибаните обявиха състава на временното правителство. Тя ще се ръководи от Мохамед Хасан Ахунд, който е бил външен министър по време на първото управление на талибаните. Ахунд е под санкциите на ООН от 2001 г.

Оттогава силите на съпротивата обещаха да се оттеглят в партизанска война, докато техният лидер Ахмад Масуд призова афганистанците да се разбунтуват срещу талибаните.