Поредната партида американски автомати М4 продължават да показват недомислия на конструкторите, които могат да наранят или травмират войниците, пише списание Task and Purpose.
 

Още преди две години Департаментът по отбрана (DoD) на САЩ в свой доклад призна, че автоматът М4 се провали в Ирак и направи предложение да го подменят.
 
Както съобщи тогава DoD, назряла е спешната необходимост от замяна в американската армия на нейното основно оръжие – автоматът М4. „Карабината спечели добра репутация за точността си и превъзхожда по тази характеристика главния си съперник – АК-47 и неговите версии – се казва в доклада на DoD. – Независимо от своята популярност, използването на карабината М4 в пустини и в градски райони се оказва проблематично.” И още: „Войниците в Ирак и Афганистан съобщаваха, че оръжието редовно излиза от строя в прашни и песъчливи места и трябва постоянно да се чисти. Възрастта на оръжието (1994) в съчетанието с растящия брой оплаквания доведе до извода, че в армията на САЩ е необходимо да се замени щурмовата карабина М4.”
 
Освен това в редица американски публикации се говори за откровено слабата далекобойност на автомата. Въобще не става дума да се порази жива сила, намираща се зад леки укрития като бордове на пикап. Нещо повече, отбелязани са случаи, когато куршуми засядат в челни стъкла на обикновен автомобил.
 
През август 2017 г. беше обявено намерението за замяната на оръжието. Два месеца по-късно обаче американската армия се отказа от идеята. Прогнозната доставка трябваше са възлезе на около 50 000 единици от новите автомати.
 
Първоначалното намерение беше бъдещото оръжие да има по-висока ефективност срещу новите поколения бронировки. Според експерти в САЩ 5.56-милиметровият куршум на пушката М4 няма да може да проникне и порази противниковия боец, екипиран с най-новите видове бронежилетки, и е нужен по-голям и по-тежък куршум, а съответно – и ново оръжие.
 
Критиците на тази идея обаче смятат, че една нова 7.62-мм автоматична пушка ще бъде по-тежка и по-неудобна за използване от армията. Успоредно с това се лансира идеята да се разработят по-ефективни боеприпаси, които да пробиват успешно и най-модерните брони. За целта се създават иновативни куршуми калибър 5.56, които да си пробиват път през бронежилетките на противника. Смята се, че този подход би бил по-икономичен и резултатен. Затова цялостното превъоръжаване и замяната на М4 с нова пушка засега се отменя.
 
Бяха направени опити за изменения в конструкцията на оръжието, което да го направи по-надеждно. Сериозните дефекти обаче продължиха, разказва Task and Purpose.
 
Например при преминаване от автоматична към единична стрелба на карабината заклинва затворът. Войниците не могат да стрелят и в случай на война това ще им струва животът.
 
Има и по-тежък недостатък: констатирани са случаи при превключване на нужния режим автоматът М4 самоволно започва да стреля. Това създава опасност при движение на войника в случай на случайно „зацепване” на превключвателя в странични предмети или обекти може самоволно да бъде изпразнен целият пълнител и да загинат хора.
 
Сега Пентагонът възнамерява да провери всички налични 903 хиляди автомата М4, което ще отнеме 18 месеца без гаранция, че дефектите ще бъдат открити.

Превод и редакция: БЛИЦ