Тайванските военновъздушни сили за втори пореден ден вдигнаха изтребители, когато множество китайски самолети се приближиха до острова и прекосиха чувствителната средна линия на Тайванския проток, като правителството на острова призова Пекин да се отдръпне, съобщава "Ройтерс".

Тайванското министерство на отбраната заяви, че са замесени 19 китайски самолета, с един повече от предишния ден. Китай, който счита демократичен Тайван са своя територия, е изпратил 12 изтребителя J-16, два изтребителя J-10, два изтребителя J-11, два бомбардировача H-6 и един самолет Y-8 за борба с подводници. 

ВВС на Тайван "изпрати изтребители и разгърна ПВО за наблюдение на дейностите", заяви министерството в туит.

Китай обяви в петък на пресконференция в Пекин, че започва започва учения край Тайванския пролив и осъди "тайното споразумение" между острова и САЩ.

Американският заместник-секретар по икономическите въпроси Кийт Крач пристигна в Тайпе на тридневно посещение, най-високопоставеният служител на Държавния департамент, който посещава в Тайван от четири десетилетия, разгневявайки Китай.

В отделно изявление на тайванското министерство на отбраната се казва, че Китай извършва провокативни дейности, сериознорушщи мира и стабилността.

"Министерството на отбраната строго осъжда това и призовава властите на континента да се контролират и да се отдръпнат от ръба."

Китайският таблоид Global Times, публикуван от официалния People's Daily на управляващата комунистическа партия, заяви в събота в редакционната статия, че ученията от петък са репетиция за превземането на Тайван.

"САЩ и Тайван не трябва да преценяват ситуацията погрешно или да вярват, че учението е блъф. Ако продължат да провокират, неизбежно ще избухне война", се казва в нея.

Двете страни трябва да възобновят диалога, за да намалят риска от война, написа Джони Чианг, лидер на основната опозиционна партия в Тайван "Гоминданг", на страницата си във Facebook.

"Хората, които са готови да играят свързваща роля, са заклеймени и хората, които искат война, се смятат за герои. Подобна атмосфера определено не е благоприятна за мирното и стабилно развитие на Тайванския пролив", каза Чианг, чиято партия традиционно подкрепя тесните връзки с Китай.

Народът на Тайван не проявява интерес да бъде управляван от автократичен Китай, преизбирането на президента Цай Инг-вен миналата година до голяма степен е противопоставяне на Пекин.