Иран заяви, че не се нуждае от ничие "разрешение", за да развива отношенията си с Русия, след като Съединените щати изразиха загриженост относно "широкомащабното военно партньорство" между Техеран и Москва.

"Ислямска република Иран, в съответствие с националните си интереси (...), действа самостоятелно, за да регулира външните си отношения, и не търси разрешение от никого", заяви в изявление говорителят на външното министерство Насер Канани, цитиран от АФП.

Киев и западните му съюзници обвиняват Русия, че използва произведени в Иран безпилотни самолети за извършване на нападения в Украйна.

Иран призна, че е доставял безпилотни самолети на Русия, но заяви, че доставките са били извършени преди офанзивата в Украйна, за да не се стигне до санкции от страна на Запада.

На 9 декември Белият дом също алармира за "широкомащабно военно партньорство" между Техеран и Москва. Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, заяви, че в замяна на доставките на дронове Русия "предлага на Иран безпрецедентно ниво на военна и техническа подкрепа", което "превръща отношенията им в пълноценно партньорство в областта на отбраната".

Според Вашингтон това е "вредно" развитие за Украйна, съседите на Иран и "международната общност".

"Сътрудничеството между Иран и Русия в различни области, включително в областта на отбраната, се развива в рамките на общите интереси (...) и не е насочено срещу никоя трета страна", отвърна Насър Канани, като отхвърли забележките, които са "част от пропагандната война на САЩ срещу Иран".

"Представителите на САЩ продължават да отправят необосновани политически претенции и незаконни действия срещу Ислямска република Иран, като поставят под въпрос конвенционалното отбранително и военно сътрудничество между Иран и Русия", отбеляза той.

 

 

Източник: news.bg

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук