Най-малко двама са загинали при атака с нож до базиликата Нотр Дам във френския град Ница. Има и няколко ранени. Това съобщават френски медии.

Става ясно, че загиналите са мъж и жена, които са намушкани до смърт. 

В момента тече полицейска операция.

Депутатите почетоха с минута мълчание в Народното събрание загиналите по-малко от час след нападението.

Кметът на града Кристиан Естроси заяви, че предполагаемият нападател е арестуван и благодари на полицията за бързия отговор. 

Все още не са изяснени мотивите за престъплението, но кметът на Ница потвърди, че на базата на доказателствата до момента става въпрос за терористична атака.

Днешното нападение е поредният терористичен акт в южния френски град след ужасяващата атака през юли 2016 г., когато ислямист прегази с камион и уби 86 души, а над 100 бяха ранени и осакатени.

Ужасът е неописуем! Повече от десет дечица са загинали при кървавия терор в Ница

Атаката е на фона на недоволството в мюсюлманския свят след коментари на президента на Франция Еманюел Макрон в защита свободата на словото и конкретно публикуването на карикатури с пророка Мохамед. Редици мюсюлмански държави бойкотират френските стоки.

В няколко държави бяха организирани протести заради коментарите на френския лидер, направени след обезглавяването на учител заради това, че е показал на учениците си карикатури с пророка.

Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света. През уикенда турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си. 

В Катар пък махнаха френски стоки от някои магазини вследствие на религиозния скандал.