Американската компания Tesla планира да увеличи годишния производствен капацитет на шанхайската си гигафабрика през тази година от 250 хиляди автомобила на 450 хиляди, на фона на засиления интерес в Китай и зад граница към седаните и кросоувърите местно производство.

Китай е един от най-големите пазари на Tesla през последните години. Данни на местната автомобилна асоциация показват, че миналата година са били продадени близо 140 000 автомобила Model 3, произведени в Китай, което го прави най-популярния електрически автомобил в страната, собщана Китайското национално радио.

Това помогна на Tesla да достави 500 000 автомобили по целия свят през 2020 г., с 36% ръст на годишна база, въпреки трудностите, причинени от епидемията.

Освен шанхайския си завод, американската компания работи по изграждането на капацитета в Берлин и Тексас, като тамошните фабрики се очаква да заработят през тази година.

По-рано този месец Tesla започна доставките на модел Y. Автомобилният производител стартира износа на Model 3 от Китай за Европа през октомври и ще продължи с доставките за други азиатски страни през тази година.