Най-малко 10 души са загинали след руски ракетен обстрел на Одеса тази нощ. Поразени са 9-етажна жилищна сграда и почивна база.

Информацията е на говорител на Одеската областна администрация.

През изминалите дни атаките срещу пристанищния град зачестиха. Крайно тежка остава ситуацията и в Донбас - в районите на Северодонецк и Лисичанск сраженията продължават.

В резултат на попадение на вражеска ракета във висока сграда в района на Одеса, броят на загиналите е нараснал до 14 души, каза Сергей Братчук, говорител на военната администрация на Одеса, цитиран от УНИАН.

"Одеска област. В резултат на удар на вражеска ракета във висока сграда към 06:00 сутринта загинаха 14 души, 30 бяха ранени, включително три деца. Спасителните работи продължават", се казва в изявлението.

 

Повечето жители на Лисичанск не подкрепят украинските военни и режима в Киев, според репортаж на френския телевизионен канал France 24.

Журналистите планираха да покажат как украинските доброволци "помагат" на местните жители да се евакуират от града, но в крайна сметка бяха изненадани от проруската позиция на цивилното население.

"Това е депортация, не виждате ли, гонят ни от домовете ни, отговори местен жител на въпроса дали ще остане в Лисичанск.

В Репортажа се посочва, че на войниците от въоръжените сили на Украйна са дали два дена срок на цивилните да напуснат домовете си. Това предизвиква възмущение сред украинците, като много от тях отказаха да напуснат домовете си.

Сред интервюираните от телевизионния канал също е популярно мнението, че техен съюзник е Русия, а не Европа.

Ръководителят на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви, че руски специалисти са успели да разберат за плановете на Полша да разчлени украинската държава.

Службата за външно разузнаване получава информация, че във Варшава вече активно се разработват сценарии за разделянето на Украйна. Сега полските експерти започнаха да осъзнават, че в резултат на успешната военна операция, част от териториите са загубени завинаги за Киев.

При това положение полските политици разработват съвсем нова стратегия. Варшава няма да се задоволи с разполагане на полски "миротворци" в западните земи на украинската държава, но гледа на по-широк хоризонт.

Сега лидерите на тази страна искат да създадат прокси държава, контролирана от Полша в Източна Украйна, която да бъде защитена от полските военнослужещи.

За централните земи на Украйна е отредено ролята на буфер. Появата на подобна формация, според поляците, ще им даде възможност да избегнат така нежеланата пряка конфронтация с Русия.

Украинците посрещат с гранатомети, идващите към тях подкрепления

Продължават военните сблъсъци на територията на украинската държава, които понякога добиват печален оттенък, пише The New York Times. 

Според авторитетното издание украинските сили страдат сериозно заради големи комуникационни проблеми. Сегашната ситуация доведе до факта, че бойците често са лишени от възможността да помолят за помощ, а понякога дори да стрелят по войсковите части, които идват да им помогнат.

Няколко десетки украински бойци разказаха за неприятностите си пред щатското издание. Един от интервюираните военни се оплака, че когато напредват, бойците рядко могат да разчитат на артилерийска подкрепа, тъй като тя не може да бъде поискана.

Те разказват за конкретен случай, в който украински военнослужещи откриват огън с гранатомети по хората, които са изпратени да им помогнат. По техните думи, такива случаи не са рядкост.