Броят на новозаразените с коронавирус спада рязко тъкмо в две държави, които наскоро вдигнаха ограниченията: във Великобритания и в Нидерландия. Но дали между едното и другото има каквато и да било връзка и колко трайна е сегашната тенденция - засега никой не може да каже, пише "Дойче Веле". 

Във Великобритания броят на новите зарази намалява вече от седмица. Професор Пол Хънтър от университета в Източна Англия казва: "Можем постепенно да свикваме с мисълта, че епидемията вече е зад гърба ни".

Помага лятото, но на първо място - ваксината

Същевременно експертите могат само да гадаят на какво се дължи сегашната тенденция. Възможните причини са няколко: лятото настъпи и хората прекарват повече време навън, а Европейското първенство по футбол приключи. Най-важната причина обаче трябва да се търси другаде: във ваксините. 88 процента от възрастното население в страната вече са имунизирани поне веднъж, 70 на сто - два пъти. Професор Хънтър изтъква тъкмо това обстоятелство на първо място, но добавя и факта, че много хора вече са изкарали болестта и имат антитела.

Доналд Ричардсън, заместник-директор на болницата в Йорк, не споделя изцяло този оптимизъм. Да, новите зарази намаляват, но броят на хоспитализираните стремитално расте, предупреждава той. Освен това броят на смъртните случаи в резултат от Ковид-19 в момента достигна връхна точка както в рамките на един ден, така и за последната седмица. Това отразява високия брой нови зарази, който беше регистриран във Великобритания през предходните седмици. Засега никой не може да каже какво ще последва, след като премиерът Джонсън вдигна почти всички ограничения. Резултатът ще бъде регистриран чак в края на седмицата, но професор Хънтър не очаква броят на новите зарази отново да се увеличи.

Нидерландия върна ограниченията до 13-и август

От Нидерландия също съобщават, че броят на новозаразените е спаднал рязко. Последната седмица са регистрирани 46 процента по-малко нови зарази в сравнение с предходната. В същото време - точно както във Великобритания - нараства броят на хоспитализираните пациенти с Ковид-19. Въпреки това премиерът Марк Рюте не се опасява, че натискът върху болниците ще продължи да нараства. Още повече, че и броят на положителните тестове вече от седмици също спада.

След като правителството на Нидерландия в края на миналия месец вдигна почти всички ограничения, броят на новите зарази рязко скочи. Властите бързо ревизираха решението си и отново затвориха баровете и дискотеките и забраниха фестивалите и публичните партита. Тези ограничения ще важат засега до 13-и август.