Европейският съюз се поставя в курс за сблъсък със САЩ, след като големи европейски фирми започнаха да изнасят бизнесите си от Иран, за да избегнат ударите от санкциите на САЩ, заради решението на Доналд Тръмп да изтегли страната си от ядреното споразумение с Иран, пише британският вестник The Guardian.

В опит да предпази европейските компании, които правят бизнес с Иран, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ще се обърне към план, който за последно бе използван за защита на бизнесите, работещи в Куба, докато търговското ембарго на САЩ все още тежеше над латиноамериканската страна.

„Ще започне процесът за „блокиращия статут“, който цели да неутрализира екстериториалния ефект от американските санкции в ЕС. Трябва да го направим и ще го направим утре (петък) сутрин в 10:30“, заяви Юнкер на края на срещата на върха в столицата на България, София. Юнкер добави: „Ефектите на американските санкции ще се усетят. Дълг е на ЕС да защити европейския бизнес и това са отнася особено за малкия и среден бизнес“. „Блокиращият статут“ е регламент от 1996 година, който забранява на компании от ЕС и на съдилища да се съобразяват със законите за чуждестранни санкции и постановява, че никакви решения на чуждестранни съдилища, основаващи се на тези закони, нямат ефект в ЕС.