Франция спечели подкрепата на Испания и Белгия, след като сигнализира за готовността си за Брекзит без сделка на 12 април, ако няма нови важни британски предложения, пише британският в. The Guardian, цитиран от "Фокус".

Френският посланик е осигурил подкрепата на испанските и белгийските колеги, твърдейки, че трябва да има само кратко удължаване на член 50, за да се избегне незабавна финансова криза, като казва: „Вероятно бихме могли да продължим за няколко седмици, за да се подготвим за пазарите“.

Шансовете за предложението на Тереза Мей за удължаване на срока до 30 юни изглеждаха слаби, тъй като позицията на Франция в беше отразена чрез официално изявление, с което отново потвърждава, че се противопоставя на всяко по-нататъшно забавяне на Брекзит без ясен британски план.

Мей писа на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да поиска отлагане до 30 юни, докато тя се бори да спечели междупартийно споразумение за път напред.

Страните от ЕС са изключително скептични, че удължаването до 30 юни ще разреши всичко в Уестминстър. Туск настоява ЕС да предложи на срещата на върха следващата сряда това, което той описва като „гъвкавост”, при която Обединеното кралство ще получи годишно удължаване с възможност да излезе рано, ако споразумението бъде ратифицирано.

Ако ЕС позволи само двуседмично удължаване, тогава Великобритания ще има възможност да отмени член 50, като създаде възможност за пряко гласуване в парламента между напускане без сделка и отмяна на резултата от референдума.

Германският представител убеждава, че на всяка цена трябва да се избегне Брекзит без сделка, се казва в дипломатическата нота. „Има положителни елементи към писмото“, добави посланикът. „Вече дискусията на Консерваторите с лейбъристите дава достатъчно, за да оправдае удължаване. Но ние сме съгласни, че се нуждаем от повече точност, както предполагат французите“.

Но Париж лобира правителствата на ЕС да останат верни на комюникето от 21 март, където лидерите предложиха удължаване до 22 май, ако споразумението за оттегляне бъде одобрено.

По-дълъг срок би бил предоставен, ако британското правителство има ясна посока за пътя напред.

Франция, със съгласието на белгийските и испанските посланици, се съгласи, че настоящата позиция, идваща от Лондон, не отговаря на тези условия.

На срещата германският посланик заяви, че трябва да се положат всички усилия за избягване на Брекзит без сделка, предвид икономическите последици от двете страни на Ламанша. „Дръжте топката в двора на Лондон“ каза германският посланик. „Дълго или кратко удължаване, не искам да влизам в това. Нека видим“.

Представителят на Берлин каза, че се е надявал от междупартийните преговори с лейбъристите на Джереми Корбин, като признава, че всяко удължаване трябва да включва тежки условия, за да се попречи на Лондон да се намесва в дългосрочното планиране на ЕС, включително бюджета му.

Холандия, най-близкият съюзник на Великобритания в преговорите за Брекзит, все още не е заела ясна позиция. Но холандският премиер Марк Рюте заяви, че искането на Великобритания трябва да бъде изяснено преди или на срещата на върха.

„Писмото на Тереза Мей повдига много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени“, каза Рюте. „Надяваме се за по-голяма яснота от Лондон преди следващата сряда“.