Гражданите на Европейския съюз ще могат свободно да влизат във Великобритания за период от няколко години след Брекзита въпреки обещанията от кампанията за напускане, че ограниченията ще бъдат въведени веднага, пише вестник The Guardian.
Публикуван в четвъртък доклад на Института за управление предупреждава министрите, че ще бъде „невъзможно“ да се създадена нова имиграционна система до април 2019 г., когато изтича двугодишният срок за излизането на Великобритания от блока. 

Краят на имиграцията от ЕС беше сред основните притеснения на гласоподавателите, подкрепили напускането, а също така въпросът заема ключово място в преговорните приоритети на премиера Тереза Мей. По време на кампанията за референдума Дейвид Дейвис, който сега е министър на въпросите, свързани с Брекзита, настояваше, че Лондон трябва да сложи край на „катастрофалната“ имиграционна политика. 

Според Института обаче предизвикателството на администрацията е прекалено голямо и сегашната имиграционна система трябва да бъде запазена, докато новата не бъде довършена. В противен случай може да се стигне до резки промени на трудовия пазар.