Брекзит без споразумение ще подтикне Великобритания към рецесия, прогнозира най-голямата световна агенция за кредитен рейтинг, като добави гласа си към подобни предупреждения от икономисти, пише британският вестник The Independent.

Дори Джереми Хънт - който казва, че като министър-председател ще изведе Обединеното кралство от ЕС без сделка, ако е необходимо - призна, че това може да причини почти толкова икономически щети, колкото и финансовата криза от 2008 г., която доведе до тежка рецесия и остави 2.7 милиона души без работа. "Ние вярваме, че без споразумение, британската икономика вероятно ще влезе в рецесия", се казва в последния годишен анализ на британската кредитоспособност от страна на Moody's, една от трите най-големи световни кредитни агенции за инвеститори. „Британският паунд, който вече отслабва след гласуването на Брекзит, ще бъде подложен на нов натиск.

Инфлацията ще нарасне временно… ще намали реалните заплати през първите две до три години след Брекзит. Това от своя страна ще окаже влияние върху потребителските разходи и ще намали растежа." Самото правителство на Обединеното кралство, както Moody's отбеляза, през ноември изчислява, че напускането на ЕС без споразумение би намалило БВП между 6,3 и 10,7 на сто в продължение на 15 години. В същото време световната икономика се задъхва, подкопана от напрежението, породено от търговската война на Доналд Тръмп, главно с Китай, но и със заплахи за Европа и Мексико. Като предвестник на бъдещите събития, по-слабото търсене от чужбина е основен двигател за неочаквано рязко свиване на производството във Великобритания през юни.