Съветникът по националната сигурност на американския президент Джо Байдън Джейк Съливан изрази гласна подкрепа на 44-годишния руски опозиционен лидер Алексей Навални, заплашвайки с "последици" от новата администрация, ако критикът на Кремъл пострада, пише американското списание The National Interest.

Яростен критик на руския президент, Навални обяви едноседмична гладна стачка, докато се намира в лазарет в колония, известна със своята тежест. Въпреки че в крайна сметка Навални беше преместен в цивилна болница и прекрати гладната си стачка, едва ли може да си представим, че Кремъл ще се поддаде на натиск и ще го освободи скоро от затвора, пише "Фокус".

Докато у дома Белият дом набира точки за твърдия си тон с Русия в момент на обостряне на отношенията и налага нови санкции след доклада от разузнаването, Байдън и Путин тръгнаха към разтоварване на напрежението. Русия обяви, че ще прекрати маневрите на границата с Украйна, а Байдън обяви, че ще работи с Путин по изменението на климата.

Фактите говорят сами за себе си: руската икономика показва устойчивост пред американските санкции и няма признаци, че Кремъл по някакъв начин ще смекчи позицията си към САЩ. Напротив, руските твърдоглави откриват, че няма какво да губят в отношенията със Запада и перспективата за нова Студена война само засилва тяхната решителност.

За да стабилизират двустранните отношения, американските власти трябва да мислят дългосрочно и да се придържат към стратегия по отношение на Русия, която разглежда авторитарния режим като сериозна заплаха - какъвто беше случаят в разгара на предишната студена война.

Колкото и да е трудно да се примирим с това, изчислените действия на Русия са продиктувани от стратегически съображения и рационални решения. След края на Студената война обаче дойдоха реформите на Горбачов. Този път ситуацията също може да се повтори.

Въпреки противоречивия референдум, който промени руската конституция и даде на Путин поне два допълнителни мандата до 2036 г., повечето анализатори смятат, че това е малко вероятно. Руският лидер ще навърши 70 години догодина и дори той осъзнава, че в един момент ще трябва да посочи наследник. Борбата зад кулисите вече е в разгара си, а в Москва по същество се случва „игра на тронове“.

Колкото и да желаят американските официални лица, нито Навални, нито който и да е друг демократичен дисидент ще оспорва мястото на руския лидер или ще промени Русия на Путин.

Преди 40 години САЩ помагаха на опозиционни лидери като нобеловия лауреат Андрей Сахаров и пламенния антикомунист Александър Солженицин. Но в крайна сметка Михаил Горбачов демонтира войнствения режим и сключи мир със „свободния свят“ , а след него и Борис Елцин.

Най-добрият начин да се избегне нова студена война през 2020-те е нова „перестройка“, извършена от лидер-реформатор и подобряване на отношенията със САЩ и Запада. Наивно е да се вярва, че промени в този мащаб в системата на държавната администрация ще се извършват от човек отвън, а не от дома, построен от Путин.

След демократичните протести от 2011 г., които Путин видя като нещо като заговор на ЦРУ за свалянето му, в руската политика останаха малко истински прозападни либерали.

Бившият президент Дмитрий Медведев очевидно е отхвърлен като твърде слаб. Началникът на кабинета на Елцин Анатолий Чубайс, който преди четвърт век улесни изкачването на Путин на върха, като повиши младия бивш офицер от ФСБ от Санкт Петербург до висши длъжности в Москва, е изключително непопулярен сред избирателите. "Консилиерът" на Елцин и Путин Александър Волошин е твърде стар и предпочита да действа зад кулисите.

Но се откроява един лидер: директорът на Сметната палата Алексей Кудрин, бивш първи вицепремиер и два пъти финансов министър. Настоящият професор и декан на Факултета по теория и методика за преподаване на изкуства и хуманитарни науки в Държавния университет в Санкт Петербург е дългогодишен привърженик на свободната търговия и демокрацията и има заслужена репутация на либерален реформатор и независим мислител.

Кудрин е известен като пламенен защитник на пазарите и е известен с благоразумния си подход към управлението на данъците. Но в същото време той е „вътрешен“ човек в екипа на Путин и за повече от десет години като финансов министър той спечели доверието на близкия кръг на президента. Дори силовиците, ръководителите на военните, го уважават.

Американските служители би било разумно да започнат да работят с екипа на Кудрин за това как да подобрят отношенията с Русия след Путин и да разработят възможни сценарии.

Във време, когато международните отношения стават все по-нестабилни и непредсказуеми, американското ръководство трябва да избягва ескалиране на глобалното напрежение, когато шансовете за успех са малки, и да действа прагматично, за да избегне ненужни конфликти. Това важи особено по отношение на Русия.

Санкциите несъмнено са важен инструмент за влияние върху руската външна политика, но за ефективна стабилизация и подобряване на двустранните отношения ще е необходима по-дългосрочна стратегия с перспективите за ново разведряване, която да убеди наследника на Путин да заложи на отговорното поведение на световната сцена и гражданските свободи у дома.

Единственият човек в днешна Русия, който може да изпълни условията на тази сделка, е Алексей Кудрин. Служителите на Белия дом трябва да помнят това име. Още по-добре, да се свържат с него сега.