Русия е успяла да се сдобие с бойната глава на британската крилата ракета Storm Shadow и сега я проучва. Това пише The Times.

Спред британската медия на видео се вижда как инженер изследва непокътнатата бойна глава и я описва пред камера.

Както се отбелязва в публикацията, непокътнатата бойна глава може да произхожда от ракета, която се е повредила или е била свалена.

Във видеото руският военен инженер е посочил сив метален предмет с размерите на малка газова бутилка и е заявил, че това е пробивната бойна глава на ракета Storm Shadow, известна и с френското си наименование Scalp, пише "Фокус".

"Горната част е капачката, след това първичният заряд и след това основната бойна глава. Това е необходимо за първоначалното проникване в преградата", е обяснил той и е уточнил: "Поради ефекта на оформения заряд в него се създават дупки, в които прониква инерционната бойна глава и настъпва експлозията".

Изследването на ракетата от руските специалисти ще позволи да се предприемат контрамерки за защита от подобни оръжия, включително създаване на укрития с необходимите характеристики".

По-рано генерал-лейтенант Андрей Семенов, заместник-командир на руските Въздушно-космически сили, заяви, че Русия работи по "незабавното разработване на методи и адаптиране на системите за противовъздушна отбрана за противодействие на ракетните удари на противника, тъй като украинските въоръжени сили все по-често използват съвременни ракетни оръжия, произведени от страните от НАТО".

Той даде за пример именно Storm Shadow, като заяви, че те са "способни да се приближат незабележимо до целта на минимална височина с маневра за избягване на терена и да извършат прецизно приближаване до целта, коригирайки траекторията си чрез системата за спътникова навигация на САЩ и техните съюзници".